60.000 forint felett INGYENES kiszállítás - Kézbesítés 3-4 munkanapon belül - Árucsere 14 napon belül

A kasmír útja a kardigánig vagy pasmináig

Kasmír blog Peter Greša

Hogyan lesz a nyers kasmírból meleget adó, puha kardigán vagy egy elegáns pasmina? És honnan is nyerik a kasmírt?

A kasmírt tavasszal, a kecskék vedlése idejekor gyűjtik össze. A himalájai fennsíkokon élő kecske pehelyszőre védi az állatot az erős fagyoktól. Hagyományosan az állat által levedlett gyapjúbojtokat gyűjtik össze, melyek megmaradnak a köveken és a bokrokon, melyekhez a kecskék, hogy minél előbb megszabaduljanak a felesleges szőrtől, hozzádörgölődnek. A kasmír jelentős többségét azonban nagy tenyészetekben nyerik, ahol a gyapjút fésüléssel nyerik.

A kasmír fonalhoz csak a pehelyszőrt hasznosítják, mivel a felsőtest szőrzete túl merev, melyek ruhaszövésre alkalmatlanok. Érdemes megemlíteni, hogy egy kecske évente 150 g kasmírgyapjút ad, a világon évente 15 ezer tonna kasmírt gyűjtenek be. Látni, hogy a kasmír ténylegesen értékes és válogatott természetes textilanyaga.

A nyers kasmírt ezután mossák, válogatják, fonalat fonnak belőle, amit aztán festenek és szárítanak. Ezután a legfontosabb munka következik - a szövés, amivel a termék elnyeri tulajdonságait, akár automatizált gépsori folyamatról beszülünk, akár a hagyományos kézi szövésről. Az általunk kínált kasmír termékek kézi szövésűek, ezáltal a kasmír összes jó tulajdonságát teljes mértékben megőrizzük.