60.000 forint felett INGYENES kiszállítás - Kézbesítés 3-4 munkanapon belül - Árucsere 14 napon belül

A legdrágább természetes textil, a kasmír a története

Kasmír blog Peter Greša

A kasmír története a luxus, a szépség és az elegancia története is egyben. A kézzel szőtt kendők (pasminák) viselése a középkorban a legmagasabb társadalmi körökre volt jellemző, a kasmír kardigán vagy mellény azonban egy angol úriember ruhatárából sem hiányozhatott.

Mi a kasmír története? A kasmír nem az azonos nevű indiai tartományból, Kasmírból származik, habár már a 16. században a helyi takácsok finom és feltűnően színes kendőket szőttek belőle. A Himalája nagyon magas tengerszint feletti magasságban - Kína és Mongólia területén - él a kasmíri kecske, melynek pehelyszőre a kasmírgyártása alapanyaga. A fél éven át tartó tél és erős fagyok, melyek sokszor a -40 fokot is elérik, adják meg a kasmíri kecske szőrének azokat a tulajdonságokat, melyeket az egész világon nagyra értékelnek - lágyság, puhaság és melegség.

Kasmír az európai országokban

Európában a kasmírt már a Római birodalom idején ismerték, de a kasmír fénykorát valamikor a 19. század elején éli, amikor Párizsban divatba jönnek a keleti behozatalú pasmina kendők. Később a francia és az angol szövőgyárak elkezdték feldolgozni a Kínából exportált nyers kasmírt. A kasmír hosszú évtizedekig a divatvilág értékes cikke. A 20. században a kasmír népszerűsége hol csökkent, hol nőtt, de a 21. század elejére a kasmír kardigánok és a pasminák iránt újra megnőtt. Internetes üzletünkben ezzel tisztában vagyunk és éppen ezért a legjobbat kínáljuk, amit ma a kasmírból készült öltözékek piaca kínál.