60.000 forint felett INGYENES kiszállítás - Kézbesítés 3-4 munkanapon belül - Árucsere 14 napon belül

Kasmír - alapinformáció kockában

Kasmír blog Peter Greša

A kasmír a világ egyik legdrágább és legértékesebb természetes textilanyaga. Éppen a felhasználási és esztétikai tulajdonságai miatt az egyik legkeresettebb textil. A kasmírból készült termékek nagyon finomak, puhák és kellemes viselni, de megérinteni is őket. A kasmírból készült kardigánok sokkal melegebbek, mint a gyapjúból készült kardigánok. A kasmír tökéletesen megőrzi formáját, nem nyúlik meg, nem veszíti el a színét és megfelelő törődéssel akár évekig is viselhető a belőle készült ruhadarab.

Hogyan szerzik be a kasmírt?

A kasmírt tengerszint feletti magasságban, egészen a Himalája környékéről szerzik be és a kasmíri kecskék ágyéktájáról fésülik le Kínában és Mongóliában. A kasmíri kecskék szőrzete sűrű és kiválóan védi meg az állatot a sokszor akár -40°C alá csökkenő hőmérsékletben. A nyers kasmírt a tavaszi és a nyári hónapokban fésülik ki és hosszú, kézi feldolgozáson esik át, melynek végeredménye a kasmír fonal és a belőle szőtt kardigán, a pasminának (Pashmin) nevezett sál. Egyébként tudták, hogy egy átlagos konfekció méretű kardigán megszövéséhez 3-5 kecske gyapja szükséges?

Mi szerint válasszunk kasmírból készült öltözéket?

Kasmír kardigán vagy más termék választásánál a színen és a méreten kívül mindenekelőtt a fonal rétegeinek számára érdemes odafigyelni (ún. ply). Ez a paraméter határozza meg, hogy milyen időjárásban fogja magát a legjobban érzeni a ruhában. Általánosan igaz, hogy minél több réteg, annál melegebb ruha. A kasmír kardigánokat leggyakrabban két rétegű fonalból szövik, ezekből a termékekből a legbővebb a mi kínálatunk is. Ezek a kardigánok, mellények, pulóverek egész évben viselhetők és mindig kényelmesen fogja magát érezni benne. A legvastagabb kardigánjaink 10 és 12 rétegből készültek és a leghidegebb télben ajánlott hordani őket. Természetesen, nálunk ilyen termékekből is válogathat.