60.000 forint felett INGYENES kiszállítás - Kézbesítés 3-4 munkanapon belül - Árucsere 14 napon belül

Pasmina - gyapjú vagy kézzel szőtt kendő?

Kasmír blog Peter Greša

Pasmina gyapjú - van ilyen? Ez a gyapjú minőségibb, mint a kasmír? Nem. A pasmina gyapjú, mint a kasmír gyapjú különleges fajtája, nem létezik. Ha a pasmináról beszélünk, akkor mindig a hagyományosan, kézzel szőtt kasmír sálról vagy a kasmír és a selyem keverékből készült termékről beszélünk. A pasmina, mint természetes textil nem létezik.

Miért gondolják mégis sokan, hogy a pasmina a kasmír egyik fajtája? Valószínűleg maga a szó tehet róla, hiszen a perzsa eredetű „pasha” szó magyar jelentése „gyapjú”. Ez a kifejezés jutott el Nepálba, ahol a kasmírból elkezdted kendőket szőni - és itt jött létre a pasmina gyapjú is.

Pasmina gyapjú - visszatekintés a történelembe

A pasmina fogalom a múltban is és ma is saját életét éli. A kezdetek kezdetén volt a perzsa „Pasha”, tehát a „gyapjú”. Évszázadokig a kézzel szőtt kasmírkendőket így hívták és a véletlenek folytán a szőtt anyagot elkezdték pasmina gyapjúnak nevezni.

Néhány himalájai hegyi legenda arról is mesél, hogy van egy különleges kecske, melytől a pasmina gyapjú származik, mely puhább a kasmírnál - pasmina kecske, ahogy elnevezték. Ez a kecskefajta azonban csak a legendákban létezik. A kasmíri kecske testén különleges helyek sem léteznek, ahol pehelyszőr nőne, amiből a kasmír gyapjút kifésülnék, ezért a különleges megnevezés is felesleges.

Az ún. pasmina gyapjúból készült termékek akár hamisak is lehetnek!

A pasmina az elegáns, kézzel szőtt és színes kasmír kendők megnevezése volt a múltban is, a jelenben is így van és a jövőben is így marad. Néhány európai eladó, ahol a pasmina nem védett márkanév zavart okoznak a kasmírból készült termékek jelölésénél, amikor az ún. pasmina gyapjúból készült termékeket kasmírnak nevezik, pedig azok elkészítéséhez kasmírt nem is használtak. Nálunk ilyen félrevezető megnevezést nem találnak.